GO SOKOLLA - SEENYWA SA MOYA

2608 - Sepedi

Richard A. Laue

Seenywa sa mokreste ke go sokolla meoya. Dilo ka moka ditla ka morago ga mošomo wo. Go ruta, go ja selalelo, go opela, go ba setho se se botsesa kereke ka moka ditla ka morago ga mošomo wo o mogolo wo. Jesu are, "Gobane morwa wa motho o tlile go mnyaka le go phološa se se timetšego." Kenneth N. Taylor o fetola Diema 11:30 ka mokgwa o ... "Batho ba borapedi ba godiša sehlare se seenywago dienywa tša bophelo. Yo o bohlale o sokolla meoya. Bible ga e re monna yo a nago le tšhalete ke o bohlale, go ba yo a tumilego o bohlale. Eupša, yo o sokollago meoya o bohlale."

Solomon le yena o ile, "Maoto a segole ga a lekane" (26:7) Dikereke tša rena tše di ntšhi, Bakereste ba bantšhi ba lehono ke digole ka lebaka la gore maoto a bona ga a lekane Dinakong tše dintšhi re nale maoto a matelele tabeng ya go kopanela, thuto, thuto ya kereke le maithabišo, empa maoto a rena a go sokolla batho ke a makopana, ka baka leo re golofaditše dikereke. A re le kanyeng maoto ka moka a morena e be botelele bjo bo swanago re tšwele pele rere, "Go botse bjang maoto a bao ba goeletšago ebangedi ya khutšo, ba tliša ditaba tše dithabišago tša dilo tše botse.

Bohlokwa bja go sokolla meoya. Modimo a go segofaletše go ba Mokeresete yo a enywago nienywa. Dilo tše di bohlokwa ge o eya go sokolla meoya.

1. O swanetše o tsebe gore wena o sokologile:

Go swana le ge o ka sebowe moo o sa kago wa ya gona, o ka se tlise o mongwe go Mophološi, yoo a sakago a go phološa. Go ba sebete le goba Mafolofolo ditla go ba tsebago gore ba pholositšwe. Go ba setho sa kereke ho ka se go dire mosokolli. O swanetse o be le bonnete bja gore o pholositswe le gore Kereste o a phela legona o nale maatla bophelong bja gago. Lebeledišiša ditemana tše go kgonthišiša. 1 Joh 2:3-6, 2 Tim. 1:12, Heb. 10:22.

2. O swanetše go ya:

Mopisaleme ore, "Yo a yago pele alla a bjala peu ya bohlokwa, o tlo bowa a thabile ntle le go dikadika, a tliša sešego sa gagwe." Ge o sokolla meoya o swanetšeo lebeletše mahlo a gago, pelo ya gago le kgopolo ya gago go Modiradibe yo a timetsego, o ye go yena ka ditaba tše botse (ebangedi). O swanetše o ye gape le gape le gape ge go hlokagala. O be o botšwiše tsela ya go ya go yena. Ke nale batho ba ba timetsego ba ke ba etelago bošego bja Mošupologo o mongwe le o mongwe go fihlela ba amogela Kereste bjalo ka mophološi. Taelo e kgolo e re. "E yang!" Lebelela Matt. 28:18-20.

3. Nyaka meoya ka ntle:

Ithute gore neng le neng ge o kopana le motho o moswa o ipotšiše Potšiso ye: "a e kaba o Phološitšwe?" O thome go nyakišiša ka pela ka mo o ka kgonago. O lemoge gore batho ba o ba etelago letšatši ka letšatši ba ilo fetša bosafelego tulong e ngwe. Re swanetše re be le kgopolo ya John Wesley, "Lefase ke timelo ya rena." Maikarabelo a motho o mongwe le o mongwe a timelago a matsogong a rena.

4. Tsea lentswe la Modimo:

Go ya ka nna ke bona go le bokaone go tšea Testamente ye Mpsha go phala e kgolo. O seke wa ja ke ditlhong tša go tsea Bible, e fela Testamente ye Mpsha. e ka kgona go swarega ga bonolo gohle o ya go gona. O seke wa sepela o sa swara lentswe la Modimo gohle o ya go gona ka gobane ga o tsebe nako yeo tlogo sokolla meoya ka yona.

5. Sepela le ba bangwe:

Bontšhi bja baphološwa ba Testamente empsa ba be ba sokolla batho ka ba bedi ka ba bedi. Go na le mabaka a boati (1). Go na le maatla mo palong. Re kgona go fana mafolofolo. (2). E hwetswa mangwalong - Jesu o romile ba rutiwa ba gagwe ba le ka babedi ka babedi. (3). E thusa gore o sepele botse mo leetong.

6. Dumela gore meoya e tla phološwa:

Ge o thoma o ipotsise gore o nyaka go bona o mongwe a sokologetse go Kereste. O seke wa tšwa e le go phetagatša molao. O botše Morena Jesu ge o gata mojako, "morena, ke dumela gore batho ba ba lego ka mo ngwakong wo ba ile go poloswa mantšiboweng a le hono le. Theeletša seo Morena Jesu a se bolelago: Ge o dumela, tšohle di direlwa yo a dumelago." Mark 9:23. Tšwelapele o dumela.

7. Nagana pele, o laetše botho:

E ba bo leta, botho le bonolo ge o tsena ngwakong; ka morago ga moo o ikwele o le ka gae. Batho ba bantšhi ba hlwa letšatši ka moka ba sa kwa mantsu a botho. Re phela lefaseng la ba go ithata ga golo. Batho ba rata go ba le dilo tseo di lebelelegago. O hlokomele o se ke wa ngangišana bolela ka Jesu feela. O seke wa rera mollo wa dihele le dilo tše ditšhošago. Tšeo o di tlogelele Moreri Wa la Morena. O swanetše go ya le go hleke le go rata batho gore ba amogele Jesu.

8. O lemoge maatla a Lentšu la Modimo:

Lentšu la Modimo ke lerumo la rena. Modimo o boletše ka Jeremiah (23:29) A lentšu laka ga le bjalo ka mollo go ba bjalo ka noto ye e pšatla masika? Batho ba sokologa ka maatla a lentšu. O seke wa bolela ga golo ka tsa gago ka mehla bolela ka lentsu la Modimo ke mo batho ba tlo sokologago. Hlokomela ditemana tše latelago: 2 Tim 3:16; Hen. 412.

9. O lemoge maatla a thapelo:

Jesu a re ... "Kgopelang me le tlo fiwa nyakang me le tla bona, kokotang me le tlo bulelwa: Gobane mang le mang yo a kgopelago o a fiwa, yo a nyakago o a hwetša yo a kokotago o a bulelwa." (Matt 7:7-8) Se se ra gore ge re kgopela Modimo go phološa meoya, o tla dira. Thapelo ke maatla ao a sa thibegego mothong yo o a sokollago meoya. Lebedišiša ditemana tše latelago: Matt. 21:22; John 16:24; Jakobo 4:2.

10. O lemoge maatla a moya o halaleng:

Go sokologile meoya ye dikete tse tharo ka letšatši la Pentekosete ka lebaka la gore barutiwa ba be ba tletše ka moya o halalelang. Banna le basadi ba ba tletšego ka moya ba tla bona meoya e phološwa. Jesu ore le ge go kaba bjang, ge yena moya wa nnete, aetla, o tla le ruta tsohle; gobane a ka seke a ipolela, se sengwe le sengwe seo a se kwago, o tla bolela sona; o tla le bontšha tseo ditlago. O tla ntagafatsa, gobane o tla tšea go nna me a dibonatša go lena. (John 16:13-14) Moya o halalelago o tla re bontšha ka moo re swanelago go sokolla ba bangwe. Kgopela maatla a go sokolla go Modimo.

11. O tšwelepele ka polelo:

Ge o tsena ka motseng, o bolele se sengwe. Gore batho ba kgone gogo kwišiša. Dumediša bohle ka ntlong. Dibapodi tšeo dibapalelago morago dikaone go phala mošimane wo a senago mošomo sa gagwe e le go swara kwele ya maoto. Motho yo sokollago o swanetše go swara hwele ya maoto. Ge o iketlile o sena seo o se dirago ka gae le yo o lekago go mo sokolla o dira ka mohwa woo. Se se bohlokwa pele ga ge o dula fase wa boledišana le motho yo a timetsego.

12. O dule mo tabeng ya gago:

Satane o tlo leka go go tloša mo tabeng ya phološo. Empa tšwela pele. Ditšela tša diterene difetogile go feta maoloba go bane di be di sepela mo swanetšego feela. Dikereke le hono dihwile go bane ga di sale mo tseleng ya nnete. Segolo thata sa kereke ke go sokolla ba bangwe. Sepela moo tseleng yona yeo o seke wa tlogela. Batho ba tla botšiša dipotšišo tša go swana le, "Kaine o kweditse kae mosadi wa gagwe?" "O ka nwa bjalwa wa ba wa phološwa?" "Aogopola gore go lokile go ba ngweding?" Ge dipotšišo tse di e tla, o re, "ke potšišo e botše ge refetša re tla bowa re tšwela pele ka yona." Dula moo tabeng yeo o bolelago ka yona.

13. Dira maano a gore o hwetše batho ba ba timetšego:

O ka se kgone go phološa motho yo a sa timelago. Ge motho a kgama ke meetse a tseba, o tla amogela thušo; efela ge a sa tsebe a ka se e nyake. Go bjalo le tabeng ya semoya. Gore batho ba batimetšego re swanetše go šomisa lentšu la Modimo. Tse di latelago ke dipotšišo tšeo di ka dirago motho gore a lemoge maemo a a lego go ona.

14. A o Mokeresete?:

Karabo go se ke gore, "Ke ya kua godimo kerekeng ye e emego e rile", "go ba mma o nkišitše kerekeng." Empa o a bona, motho yo a se a araba potšiso gabotse, ke gona araba dipotšišo tše ka go latelana.

15. Ge o ka hwa lehono o ka ya legodimong?:

Phošonyana ye ga e tsamaešane le taba ya goba setho sa kereke go ba go ya legodimong. "Gantšhi karabo ya potšišo ye e kaba, ke holofela bjalo go ba ga ke tsebe. A e kaba gona le e ngwe yeo o ka tsebago ka yona?" Potsiso e nngwe e a latela.

16. A o rata go tseba?

O rata go tseba ge e ba o ka ya legodimong? Gantšhi karabo e tla ba, "e ge e le gore go a kgonega, ke rata go tseba." Ke gona bula lentšu la Modimo le šomane le yena motho yoo a sa tsebego Modimo.

17. Mmontšhe gore bohle ba sentše:

Testamente Empsa e utulla gore ga go moloki le ge e le o tee. Baroma 3:10 le gore bohle ba dirile dibe me ba hlaelela ke letago la Modimo, Rom. 3:23.Bible e re e ruta ka hlago ya sebe.

18. Molaetše moputso wa sebe:

Poulo o ruta gore moputso wa sebe ke lehu Rom. 6:23. Motho yoo a sa lebalelwago sebe o tla hwa ka go safelego. Rom. 5:2; Rev. 20:11-15.

19. Mmontšhe mpho ya Modimo:

"Moputso wa sebe ke lehu, me neo ya Modimo ke bophelo bjo bo sa felego mo go Kereste Jesu Morena wa rena." Rom. 6:23, John 3:16 e re bontšha go re Modimo o ratile leface gakaakaa a ba a le neela Morwa wa gagwe yo a tswetšego a nnosi. Jeso o pateletše dibe tsa rena. (Rom. 5:8) Hlalosa dilo tše ka moka ka tsela yeo e lego gore motho yo a sa tsebego Modimo o tla kwišiša.

20. Mmotšiše gore na ga a nyake go amogela mpho ya Modimo:

Goba ge a nyaka go amogela Morena Jesu bjalo ka Mophološi o tlo lebalelwa dibe. John 1:12 ... "e re laetša gore bohle ba ba mo amogetšego o ba file maatla a goba bana ba Modimo. "Mpho ga se mpho go fihlela e amogelwa. (Rev. 3:20) le yona e a akaretšwa mo tabeng ye. O mo fe ditemana tše gore a amogele Kereste a kgone go ba le tshepo ya gore o phološitšwe.

21. Dumela Modimo:

Mongwadi wo Mohebere ore: "Ga kgonege go kgahla Modimo ntle le tumelo, mang le mang a tlago pele ga Modimo o swanetše go dumela gore Modimo o gona le gona o putsa bohle ba ba monyakago ka kholofelo." Heb. 11:6. Gago na tsela yeo motho a ka phološago ka yona ntle le tumelo. Bible e re bontsha gore "tumelo e tla ka gokwa me gokwa go tla ka gokwa lentsu la Modimo."

22. O swanetše a sokologe:

Tumelo le tshokologo ke tse dingwe tša dilo tše bohlokwa. (Luk. 13:3,5; Acts 17:30) Go utullwa bohlokwa bja tshokologo.

23: O swanetše a ipolele dibe:

Ge o sokologa o swanetše go bonagatša tumelo ya gago le tshokologo ka go ipolela. Lebelela Rom. 10:9-10 le Mateo 10:32. O dumela ka pelo ya gago wa ipolela ka molomo wa gago ware Jesu ke Morena.

24. O swanetše o tswalwe lefša:

Bolelang ka go tšwalwa lefša bjalo ka ge Jesu a hlaloseditše Nikodima, Johane 3:1-7. O ile o swanetše o tswalwe lepsa ka meetse le ka moya. Re bona go tšwalwa ka meetse ge go kolobetswa Jesu. Lebele Mark 16:16, Ditiro 2:38, Bokolose 2:12, Rom. 6:3-6.

25. O seke wa ema moo:

Boledišana le bona ka go tswalwa la bobedi. O boledišane le bona ka go amogela Morena Jesu. 2 Bak. 6:22 e re bontšha gore lehono ke le tšatši la phološo. Re swanetše re phološwe gona bjalo. "Babotse gore ba bitse leina la Morena Jesu me ba pholoswe." Baroma 10:13.

26. Bolela le bona ka taba ya kolobetšo:

Gantšhi mo Testementeng Empsha batho ba be ba kolobetšwa "le semetseng go ba ka nako" yona yeo ba dumalaga ka yona. Go amogela Kereste le go kolobetšwa di swanetše go sepela ga mmogo.

27. Ba rapelele pele ga ge o ba tlogela:

Go sa kgathale gore ke nako mang go ba ke kae, ba rapelele o be o tšwele pele o ikwa gore naa ba setše bjang. Ge o ba sokollotše o swanetse gore o ba hlokomele o be o ba hlokomele gore ba gole ka tlase ga mogau le tsebo ya Morena Jesu.

Go ruma taba:

O sake wa lebala gore go sokolla meoya ke se bohlokwa gagolo mo dikerekeng le go baKeresete. Ge e le gore o šetse o kgodile gore meoya e swanetše go phološwa, loga maano ka taba ye. Ge o sa dire selo bukana ye e ka se dire selo.